Burns Supper

Alle Schotten verzamelen!
Voor Schotten is het Burns Supper, ter nagedachtenis aan de bekendste Schotse dichter Robert Burns, het belangrijkste evenement na de viering van Oud & Nieuw. Dit traditioneel Schotse feest wordt ook nu nog overal waar Schotten zijn jaarlijks gevierd. Dus ook in Maastricht, met haggis (best lekker wanneer je ervan houdt) en waarbij gedichten van Burns het thema zijn.

Robert (‘Rabbie’ voor vrienden) Burns, geboren in Alloway op 25 januari 1759, groeide uit tot een internationaal beroemd dichter. Hij is o.a. de schrijver van het bekende ‘Auld Lang Syne’ dat wereldwijd door vele Engelstaligen tijdens de jaarwisseling wordt gezongen; het is hét lied over vriendschap en verbroedering.
Ter nagedachtenis aan ‘Scotland’s greatest bard’ wordt op 25 januari door de Schotten over de gehele wereld zijn verjaardag gevierd, door samen te genieten van een feestelijk avondeten met een ceremonieel beloop, het ‘Burns Supper’

Give her a haggis!


Traditiegetrouw wordt er tijdens dat diner het Schotse nationale gerecht haggis gegeten (een soort gehakt van delicatessen als schapenhart, -lever en -longen met specerijen, niervet, havergrutten, ui, bouillon. Dat dan minstens twee uur gekookt in de maag van de wollige viervoeter; die van een geit mag ook). Normaliter wordt daar dark ale bij geschonken, of een mooie single malt whisky. De meeste niet-Schotten zeggen dan helaas: “drink the whisky, toss the haggis!” (drink de whisky, gooi de haggis weg).
Om in de stemming voor dit gerecht te komen, wordt het onder begeleiding van doedelzakmuziek binnen gedragen, waarna Burns gedicht ‘Address to a Haggis’ wordt voorgedragen, waarvan de slotstrofe luidt:


Ye Pow’rs wha mak mankind your care,

( O Gij, die ‘s mensen lot bestiert,)
And dish them out their bill o ‘fare,
( is het uw wens alom te zijn gevierd,)
Auld Scotland wants nae skinking ware
(wenst Gij van allen hier dan dankbaarheid,)
That jaups in luggies;
(geef ons niks dat slap of laf is toebereid,)
But, if ye wish her gratefu’ prayer,
(geef een gerecht dat als een fiere vlag is,)
Gie her a Haggis!
(geef dan ook Nederland zijn Haggis!)

Robert Burns


Dit Euregionale Burns Supper wordt door de Robert Burns Society Maastricht volgens de traditie georganiseerd.
Deze speciale Schotse avond is toegankelijk voor iedereen die Robert Burns een warm hart toedraagt.


Avondvoorzitter is Dr. Marcel Herpers, erelid van de Schotse clan Gaire.